RESEPI BISKUT 2


 Laman Utama > Galeri > Resepi > Biskut 2

Ada beberapa resepi biskut yang kami sediakan untuk anda mencubanya.Kami akan menambah lagi resepi-resepi ini dimasa-masa akan datang. Selamat mencuba.

MENU BISKUT 2
     
11- Biskut Kelapa Delima
      12- Crystal Ball
      13- Cornflakes Madu Warna-warni
      14- Biskut Coklat Tanpa Chips


11- BISKUT KELAPA DELIMA

Bahan-bahannya: ( 120-130 keping ) www.familiazam.com
225 gm tepung jagung "Brown & Polson" (cap kupu2)*
150 gm tepung gandum*
1/2 camca teh baking powder*(*disatukan dan diayak)
125 gm gula aising
75 gm kelapa kering, dikisar halus
25 gm serbuk badam
1 biji telur gred A (berat kurang lebih 60 gm sebiji)
1/2 camca teh esen vanilla
155 g mentega
UNTUK HIASAN:-
Ceri merah, didadu kecil
Kelapa kering
Kuning telur, untuk sapuan
www.familiazam.com
Cara-cara membuatnya:
1. Satukan kelapa kering yang dikisar dan serbuk badam bersama2 tepung tadi. Ketepikan.
2. Pukul telur, gula aising dan esen vanilla hingga berkrim. Masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis sambil digaul perlahan. Pada peringkat ini adunan akan berupa seakan-akan serbuk roti.
3. Masukkan mentega sedikit demi sedikit sambil terus menggaul hingga adunan tadi menjadi doh yang lembut. Bulat2kan doh dan tutup dengan tuala lembap.
4. Canai doh setebal 1/2 cm, terap dengan acuan kegemaran dan susuh dalam dulang pembakar. Sapu kuning telur, letak satu potongan kecil ceri dan tabur dengan kelapa kering. Buat hingga habis.
5. Bakar dalam oven pada suhu 150C selama 10 - 12 minit. Sejukkan biskut atas jaringan hingga betul-betul sejuk sebelum disimpan dalam bekas kedap udara
Sumber: http://www.myresipi.com
Kiriman: 14 September 2008

www.familiazam.com
[ Kembali Ke Menu Biskut 2]


12- CRYSTAL BALL
www.familiazam.com

www.familiazam.com
Bahan-bahannya:
( 50 biji )
250gm tepung gandum
125gm gula halus (ikut kesesuaian)
125gm minyak sapi
Pewarna merah, hijau dan kuning
www.familiazam.com
Cara-cara membuatnya:
1. Gaulkan tepung dengan gula hingga rata.
2. Uli adunan dengan minyak sapi hingga menjadi doh.
3. Bahagi kepada 3 bahagian dan warnakan.
4. Cubit sedikit daripada setiap warna dan gentelkan bulat-bulat.
5. Bakar dalam oven.
6. Setelah masak, golekkan dalam gula halus.
Sumber: http://www.myresipi.com
Kiriman: 14 September 2008

[ Kembali Ke Menu Biskut 2]


12- CONFLAKE MADU WARNA-WARNI


www.familiazam.com
Bahan-bahannya:
( 60-70 cawan mini cookies )
250gm cornflakes (kotak kecil)
125gm butter (1/2 buku)
1/2 cawan gula perang (tambah kalau suka manis)
5 sudu makan madu (boleh guna golden syrup kalau tak ada madu)
Manik warna warni untuk hiasan
www.familiazam.com
Cara-cara membuatnya:
1. Campurkan butter dan gula dan masak atas api perlahan hingga gula larut bersama butter
(saya terlebih rajin so masuk microwave je dalam masa 2-3 mins tapi kena kacau setiap min)
2. Masukkan cornflakes ke dalam adunan yang dah cair dan masukkan madu ( atau golden syrup)
3. Aduk sampai rata
4. Masukkan dalam acuan dan taburkan manik warna warni dan bakar selam 10-15 minit atau sampai dasar kekuningan.
Sumber: http://www.myresipi.com
www.familiazam.com
Kiriman: 14 September 2008

[ Kembali Ke Menu Biskut 2]


12- BISKUT COKLAT TANPA CHIPS


www.familiazam.com
Bahan-bahannya:

300 gm gula kaster
150 gm butter
150 gm vegetable shortening
3 biji telor, pukul sebentar
1 1/2 suduteh esen vanila
450 gm tepung gandum (tepung gandum + tpg jagung ayak bersama)
210 gm tepung jagung
300 gm white chocolate, cincang-cincang
300 gm cooking chocolate, cincang-cincang
1 cawan kekacang (your choice - suka hati la nak bubuh kacang apa pun)
tapi pastikan kekacang tu toast dulu dan sejukkan bagi rangup.
www.familiazam.com
Cara-cara Membuatnya:
www.familiazam.com
1. Putar gula kaster dengan mentega dan vegetable shortening sampai gebu.
2. Add in telor, esen vanila, tepung gandum + tepung jagung. Putar sebati.
3. Masukkan coklat putih dan coklat masakan + kekacang dan gaul sebati.
4. Bubuh secamca sedang adunan ke atas tin pembakar dan leperkan sikit dengan garpu.
5. Bakar hingga keperangan. sejukkan sebelum boh dalam bekas.

Sumber:
http://www.resipi.net
www.familiazam.com
Kiriman: 14 September 2008

www.familiazam.com
[ Kembali Ke Menu Biskut 2]
 

Mutiara Kata: " Berfikir secara rasional tanpa dipengaruhi oleh naluri atau emosi merupakan satu cara menyelesaikan masalah yang paling berkesan"


Mari… mari… mari… Ada berita baik buat anda…
Domain Name & Web Hosting
Dapatkan domain dan hosting berkualiti serta murah di Malaysia.

 
NOTIS
Pengunjung dibenarkan untuk mengambil sebarang bahan dari laman ini sebagai perkongsian maklumat
dengan syarat seperti di bawah:
1-Meletakkankan Sumber: http://familiazam.com pada setiap dokumen yang telah di copy.
2-Copy & upload images ke hosting anda sendiri atau free hosting jika bertujuan untuk disiar di blog sendiri.
3-
Menghubungi kami [email, borang, whatsapp atau sms] memohon izin adalah sikap dan jalan terbaik.
 
 
  MENU UTAMA
 
 
  IKLAN BERBAYAR
 
 
  IKLAN BERBAYAR
RAWATAN, PERUBATAN, PERSILATAN & KEMAKRIFATAN

Kami BUKAN Tok Bomoh, Pak Dukun atau pun Pak Ustaz. Kami hanyalah insan biasa seperti anda. Kami menyediakan rawatan bagi segala permasalahan berkaitan dengan gangguan jin atau sakit misteri seperti:

Gangguan Saka, Terkena Sihir, Pulih Rumah, Pulih Kedai, Rawatan Terkena Santau, Berbagai Masalah Berkaitan Ilmu Hitam.
Serta:
Membersih Dan Menyucikan Hati, Rawatan Pemulihan Dadah, Masalah Perhubungan Suami-isteri Dan Penyakit Fizikal.

Untuk Rawatan Dan Belajar Ilmu Kenal Diri Sila Hubungi:
 

Md Hatta Yusof
Call  Me / Whatsapp Me / SMS Me
 
Laman Web: http://kenal-diri.net
 
 
  PROGRAM MY REZEKI
Salam Sejahtera & Salam Silaturrahim.

Selalu bermasalah tak cukup duit?
Hutang PTPTN sudah tertunggak?
Cukai jalan dan insuran dah nak mati?
Duit poket sudah menipis?
Teringin nak tukar motorsikal?
Teringin nak tukar kereta?

Nak cari duit lebih.
Sila daftar PERCUMA di link berikut:
familiazam.com/myrezki

Saya akan tunjuk cara menjana pendapatan dengan mudah tanpa susah payah nak cari orang dan menjual produk...
Rebutlah peluang yang mungkin hanya datang sekali seumur hidup.
 
 
 

Proudly powered by WordPress

Kemaskini Akhir: 12 October 2017 07:44 PM