BUDAK BOGEL MUNCUL DI PADANG

 Laman Utama > Galeri > Nukilan > Macam Macam Ada > Misteri > Budak Bogel Muncul Di PadangSUDAH lewat petang. Tidak lama lagi azan Maghrib akan berkumandang, namun Rosli tetap meneruskan kerja mencuci sebuah lori milik syarikat tempatnya bekerja yang perlu disiapkan pada petang itu juga. Rosli yang baru sebulan bekerja di ladang ternakan lembu di Kampung Bukit Pak Kuning, dekat Kuala Ketil, Kedah, ditugaskan mencuci kenderaan terbabit kerana sudah lama tidak dicuci.
http://familiazam.com
Dengan menggunakan air disediakan dalam kolam berhampiran kandang yang menempatkan ternakan itu, beliau meneruskan kerja walaupun bersendirian, kerana pekerja lain sudah pulang ke rumah masing-masing.

Ketika asyik mencuci lori itu, dia berasa seolah-olah ada orang memerhatikan gerak-gerinya. Dipantaunya persekitaran, tetapi yang dilihat hanya suasana semakin samar dan hening.

“Ketika membongkok mencuci tayar, tiba-tiba kedengaran bunyi seperti binatang meragut rumput. Sebaik menoleh ke arah bunyi itu, alangkah terkejutnya apabila ternampak dua ekor kerbau merenung ke arah saya.
http://familiazam.com
“Terasa badan menggeletar kerana setahu saya, tiada binatang berkenaan dipelihara di ladang itu. Walaupun ketakutan, saya kuatkan semangat memerhatikan kerbau yang berwarna hitam pekat itu,” katanya ketika ditemui di ladang terbabit, baru-baru ini.

Ketika berdepan kehadiran binatang yang datang entah dari mana itu, dirinya diresap dengan pelbagai andaian membuatkan keberaniannya tercabar.

Yakin dengan apa yang dilihatnya bukan kerbau biasa, Rosli berundur setapak demi setapak ke bahagian belakang lori bagi mencari jalan untuk memboloskan diri dari situ.
http://familiazam.com
Ketika bersembunyi di belakang lori, dia mengintai dari celah kenderaan itu kerana bimbang diekori kerbau terbabit. Sekali lagi dia terkejut kerana binatang itu sudah ghaib.

Kebetulan bunyi azan kedengaran dari masjid berhampiran. Tanpa membuang masa, Rosli meluru ke arah motosikalnya lalu menghidupkan enjin meninggalkan ladang berkenaan.

Ketika menunggang motosikal jenis kap cai yang terpaksa melalui jalan tanah merah, perasaan takut menghantui dirinya. Beliau bimbang dihalang binatang itu di tengah jalan. Kalau itu berlaku, tak tahulah apa yang terjadi ke atas dirinya.

Disebabkan ketakutan, motosikal yang ditunggangnya nyaris terbabas. Bagaimanapun, dia dapat mengawalnya dan
selamat sampai di rumah yang disewa tidak jauh dari kawasan ternakan lembu itu.
http://familiazam.com
Rosli yang berasal dari Kampung Kuala Pegang, dekat Baling, tidak lagi berani pulang lewat petang sejak mengalami kejadian menyeramkan itu. Kalau banyak kerja, dia akan menyiapkannya sebelum senja. Berikutan peristiwa itu, lama juga perasaannya terganggu. Dia yakin kalau kerbau liar sekalipun, tentu haiwan itu tidak akan muncul dalam keadaan menakutkan.

Lagi pun, dia bukan tidak biasa dengan kerbau dan lembu. Sebagai anak desa, Rosli tahu dan memahami habitat ternakan itu. Disebabkan memikirkan tanggungjawab untuk menyara isteri dan anak, apatah lagi tidak mempunyai kelulusan tinggi, beliau terus bekerja dengan syarikat berkenaan.

Gaji diterima agak baik, selain sikap majikan yang boleh dibawa berunding, membuatkan dia tidak bercadang mencari peluang pekerjaan di tempat lain. Bagaimanapun, pengalaman didatangi sepasang kerbau itu bukan kali pertama dialaminya. Sebelum itu, Rosli pernah diuji dengan peritiwa yang membuatkan bulu romanya menegak kerana ketakutan.
http://familiazam.com
Suatu malam, kira-kira jam 11.30 malam dia pergi ke ladang itu bersendirian untuk memeriksa enjin pengepam air. Terasa cuak juga tapi kerana tugas, beliau mengetepikan usikan gementar hatinya.Suasana malam itu agak gelap kerana bulan tidak mengambang penuh. Namun, dia terus melakukan kerja bagi memastikan jentera terbabit dapat berfungsi dengan baik.

Ketika menuju ke arah kandang lembu, Rosli ternampak seperti seorang budak berjalan di kawasan padang ragut yang jaraknya kira-kira 800 meter dari kandang itu.Dalam samar-samar cahaya bulan, dia mengamati apa yang dilihatnya. Keyakinan dirinya teruji kerana mustahil seorang budak berani berjalan seorang diri pada waktu malam di kawasan terpencil itu.

Perasaan ingin tahu apa yang sebenar dilihat menguasai dirinya. Dengan menggunakan lampu picit, dia menyusuli budak itu. “Ya Allah! Apa benda ni!” terkeluar suaranya dalam ketakutan apabila yang dilihat ialah seorang budak menjinjing seketul tulang sebesar betis.

Budak itu yang berbogel terus berjalan menuju ke arah belukar bersempadankan kebun getah di pinggir padang ragut berkenaan. Tanpa berfikir panjang, Rosli buka langkah seribu meninggalkan tempat itu.
http://familiazam.com
Bagaikan dikejar anjing gila, Rosli mempercepatkan langkah menuju ke bangsal lembu. Sebaik sampai, dia terus menerpa motosikal dan memecut pulang ke rumah.

“Saya memberanikan diri menjejaki ‘budak’ itu kerana tiada tanda-tanda pelik seperti bau busuk sepertimana kejadian yang dikaitkan dengan makhluk halus.

“Mungkin menyedari kehadiran saya, budak itu hilang sekelip mata. Apa tunggu lagi... cabutlah!,” kata Rosli sambil ketawa kecil.
http://familiazam.com
Rosli berkata, sepanjang usianya 25 tahun, pengalaman aneh bekerja di ladang terbabit dianggap sebagai asam garam kehidupan yang dapat meningkatkan kematangan dirinya.Katanya, ada hikmah tertentu di sebalik peristiwa berkenaan, yang mana mungkin Tuhan ingin menguji kekuasaanNya menjadikan alam semesta ini dengan pelbagai kehidupan, termasuk makhluk halus.

Justeru, beliau menggangap apa yang dialaminya boleh menginsafkan dirinya, mengenai kehadiran makhluk lain ciptaan Tuhan yang tidak dapat dilihat dengan mata kasar.

Oleh: Sabaruddin Abd Ghani
Harian Metro 

Mutiara Kata: "Sahabat yang beriman ibarat mentari yang menyinar. Sahabat yang setia bagai pewangi yang mengharumkan. Sahabat sejati menjadi pendorong impian. Sahabat berhati mulia membawa kita ke jalan Allah"


 Ingin Tahu Bagaimana Cara Memborong Barang Dari China Secara Online? Saya Akan Tunjukkan Anda Bagaimana Anda Boleh Memborong

Barang Dari China Dengan Hanya Duduk Di Depan Komputer Anda Serta Bagaimana Menjana Untung Besar Dengan Bisnes Borong Ini.

 
NOTIS
Pengunjung dibenarkan untuk mengambil sebarang bahan dari laman ini sebagai perkongsian maklumat
dengan syarat seperti di bawah:
1-Meletakkankan Sumber: http://familiazam.com pada setiap dokumen yang telah di copy.
2-Copy & upload images ke hosting anda sendiri atau free hosting jika bertujuan untuk disiar di blog sendiri.
3-
Menghubungi kami [email, borang, whatsapp atau sms] memohon izin adalah sikap dan jalan terbaik.
 
 
  MENU UTAMA
 
 
  IKLAN BERBAYAR
 
 
  IKLAN BERBAYAR
RAWATAN, PERUBATAN, PERSILATAN & KEMAKRIFATAN

Kami BUKAN Tok Bomoh, Pak Dukun atau pun Pak Ustaz. Kami hanyalah insan biasa seperti anda. Kami menyediakan rawatan bagi segala permasalahan berkaitan dengan gangguan jin atau sakit misteri seperti:

Gangguan Saka, Terkena Sihir, Pulih Rumah, Pulih Kedai, Rawatan Terkena Santau, Berbagai Masalah Berkaitan Ilmu Hitam.
Serta:
Membersih Dan Menyucikan Hati, Rawatan Pemulihan Dadah, Masalah Perhubungan Suami-isteri Dan Penyakit Fizikal.

Untuk Rawatan Dan Belajar Ilmu Kenal Diri Sila Hubungi:
 

Md Hatta Yusof
Call  Me / Whatsapp Me / SMS Me
 
Laman Web: http://kenal-diri.net
 
 
 

Proudly powered by WordPress

Kemaskini Akhir: 10 March 2018 10:05 PM