MEMBINA LAMAN YANG MESRA PENGGUNA

 Laman Utama > Tips & Info > Laman Web > Membina Laman Yang Mesra Pengguna

Website yang mempunyai "design" yang baik dan teratur adalah sangat penting untuk menarik lebih ramai orang dan prospek melawati website anda dan seterusnya mengetahui apa yang anda tawarkan di dalam website tersebut. Jika anda menjual sesuatu produk, anda perlulah menghasilkan website yang lebih bertumpu kepada text (sales letter), oleh itu, anda perlu mempelajari bagaimana membuat "sales letter" yang power dan berkesan. Tetapi, jika website anda merupakan sebuah website yang berbentuk peribadi ataupun komuniti dan sebagainya. Design yang teratur dan kemas adalah amat penting untuk menarik perhatian pengunjung. Jika anda ingin membina website yang mesra pengguna, berikut adalah beberapa tips yang ingin saya kongsikan.
http://familiazam.com
1) Navigasi Yang Mudah.
Tiada yang lebih mengecewakan jika anda berada di dalam sesebuah website dan anda tidak tahu hendak pergi kemana. Oleh itu, anda perlulah menjadikan website anda "simple" dan mudah difahami. Setiap mukasurat perlulah mempunyai butang navigasi yang mudah. Lokasi navigasi pula haruslah berada pada tempat yang sama pada setiap mukasurat. Pernahkah anda melawati website yang kedudukan butang navigasinya berubah-ubah, sekejap di atas, sekejap di bawah, kemudian di tepi... dan akhir sekali, terus hilang. Arghh!!.. mengelirukan bukan? Jadi, rancanglah website anda dengan teliti dan jika boleh, gunakan lah tempalate agar setiap mukasurat mempunyai butang navigasi yang sama dan tetap.
http://familiazam.com
2) Beritahu Apa Yang Perlu Dilakukan.
Ramai orang malas berfikir apabila mereka diberikan pilihan untuk berbuat demikian. Oleh itu, jika anda beritahu mereka, apa yang mereka perlu lakukan, mereka akan berasa gembira dan berterima kasih kepada anda. Contohnya, jika anda mahu mereka membeli produk anda atau mendaftar di dalam newsletter anda. Anda hanya perlu beritahu mereka supaya mendaftar dan sediakan kaedah yang mudah untuk mereka lakukan perkara tersebut. Tidak perlu berputar-putar dan memberikan mereka pilihan yang macam-macam.
http://familiazam.com
3) Hindarkan borang yang terlalu panjang.
Ramai orang kurang gemar dan cuba mengelak dari membuat sesuatu yang memerlukan masa yang banyak. Oleh itu, ringkaskan lah borang anda dan minta maklumat yang penting sahaja yang anda rasa anda perlu daripada pelawat anda. Jika anda mempunyi borng maklumbalas di website anda, ruangan nama, email dan mesej sahaja sudah mencukupi.
http://familiazam.com
4) Fonts / Bentuk tulisan
Tidak semua "fonts" yang anda lihat di komputer anda akan kelihatan di komputer orang lain. Oleh itu, elakkan dari menggunakan fonts yang jarang digunakan. Gunakanlah "fonts standard" yang terdapat pada semua komputer. Antara fonts yang "standard" adalah seperti Times New Roman, Arial, Verdana, San-Serif, Tahoma dan Georgia. Ini adalah bagi memastikan website anda boleh dipaparan dan dilihat oleh semua orang dengan betul dan teratur seperti mana yang anda mahukan.

Mohd Suhaimy Abu Bakar
Site Administrator
www.sempoihosting.com
“Webhosting professional mampu milik untuk rakyat Malaysia ”

Diterbitkan pada: 11 Oktober 2006

Mutiara Kata: "Janganlah kita mudah lupa diri apabila mendengar puji-pujian sebab tidak semua puji-pujian itu dapat memberi kebaikan kepada kita"


Anda dipanggl untuk sesi temuduga jawatan kerajaan?

Ketahui bagaimana anda boleh lulus dan terpilih untuk memegang jawatan yang ditawarkan berbanding calon-calon lain.

 
NOTIS
Pengunjung dibenarkan untuk mengambil sebarang bahan dari laman ini sebagai perkongsian maklumat
dengan syarat seperti di bawah:
1-Meletakkankan Sumber: http://familiazam.com pada setiap dokumen yang telah di copy.
2-Copy & upload images ke hosting anda sendiri atau free hosting jika bertujuan untuk disiar di blog sendiri.
3-
Menghubungi kami [email, borang, whatsapp atau sms] memohon izin adalah sikap dan jalan terbaik.
 
 
  MENU UTAMA
 
 
  IKLAN BERBAYAR
 
 
  IKLAN BERBAYAR
RAWATAN, PERUBATAN, PERSILATAN & KEMAKRIFATAN

Kami BUKAN Tok Bomoh, Pak Dukun atau pun Pak Ustaz. Kami hanyalah insan biasa seperti anda. Kami menyediakan rawatan bagi segala permasalahan berkaitan dengan gangguan jin atau sakit misteri seperti:

Gangguan Saka, Terkena Sihir, Pulih Rumah, Pulih Kedai, Rawatan Terkena Santau, Berbagai Masalah Berkaitan Ilmu Hitam.
Serta:
Membersih Dan Menyucikan Hati, Rawatan Pemulihan Dadah, Masalah Perhubungan Suami-isteri Dan Penyakit Fizikal.

Untuk Rawatan Dan Belajar Ilmu Kenal Diri Sila Hubungi:
 

Md Hatta Yusof
Call  Me / Whatsapp Me / SMS Me
 
Laman Web: http://kenal-diri.net
 
 
  PROGRAM MY REZEKI
Salam Sejahtera & Salam Silaturrahim.

Selalu bermasalah tak cukup duit?
Hutang PTPTN sudah tertunggak?
Cukai jalan dan insuran dah nak mati?
Duit poket sudah menipis?
Teringin nak tukar motorsikal?
Teringin nak tukar kereta?

Nak cari duit lebih.
Sila daftar PERCUMA di link berikut:
familiazam.com/myrezki

Saya akan tunjuk cara menjana pendapatan dengan mudah tanpa susah payah nak cari orang dan menjual produk...
Rebutlah peluang yang mungkin hanya datang sekali seumur hidup.
 
 
 

Proudly powered by WordPress

Kemaskini Akhir: 12 October 2017 07:44 PM