KOMEN PENGUNJUNG - MUKA 9


 Laman Utama > Komen Pengunjung Muka 10 / 161-180

Komen 1
61
Sender's name : Mizma Sapran
Sender's Email : miz_i***@yahoo.com.my

Assalamualaikum..
saya juz nak ucapkan ribuan terima kasih di atas koleksi resepi yang ada. Terima kasih.. Insya Allah,jika ada masa nanti saya akan kongsikan resepi kek lapis Sarawak pulak.
terima kasih sekali lagi..

Komen 162
Sender's name : Suriyati bt Ismail
Sender's Email : yatie_j****@yahoo.com

Untuk Menghilangkan parut, Ambil kulit kayu manis, basahkan lesong. Kemudian gosokkan kulit kayu manis tadi.ambil air kayu manis yg digosok td sapu pada parut berkenaan..INSYAALLAH MUJARAB..

Komen 163
Perkara : Nak tanya
Jumaat, 27 Jun, 2008 11:18
Daripada: "Helmi" <dunk_kingz[at]yahoo[dot]com>

kalu saya nak letak koleksi koleksi Javascript dalam friendster boleh tak? contohnya Javascript 2, saya ade cuba tapi tak jadi.. ke Javascript ni tak compatible dengan script dalam friendster tu. hope ade respon.

thankz

Javascript tu boleh digunakan, tetapi tidak berfungsi dengan browser selain dari Internet Explorer
Famili Azam Dot Com


Komen 164
Perkara : Tali pinggang keledar
Rabu, 9 Julai, 2008 18:10
Daripada: "Ra" <radz_5169@yahoo.com>

Saya sgt2 bersetuju dgn pandangan dan pendapat saudara tentang isu tali pinggang keledar, sye harap saudara forward kan this message to government, mgkn melalui laman web umno atau pemuda umno.com.

Komen 165
Perkara : Random Qur'an
Isnin, 3 November, 2008 09:21
Daripada: "Agus Hamdani" gustib***@gmail.com>

Assallamualaikum,. ana boleh minta script untuk bikin random qur'annya gak....terima kasih sebelumnya.

Script Random Quran adalah seperti berikut:
<script language="JavaScript"
src="http://www.mukmin.info/cgi-bin/alquran/quran_mly.pl"></script>
Famili Azam Dot Com


Komen 166
Perkara : Perbezaan sebutan
Selasa, 11 November, 2008 00:33
Daripada: "Kamal" <budaksapa[at]yahoo[dot]com>

Assalamualaikum,
Pengarang saya sekadar terlintas kepada ayat di bawah mengenai perbezaan sebutan
Kelambi kue wes dikumbah? = Baju itu dah dicuci?
"kue" yang pengarang maksudkan sepatutnya bermaksud "awak/kau", sedang sebutan melayunya "itu", secara umumnya sebutan "itu" dalam bahasa jawa sepatutnya "kui", saya minta maaf jika pandangan saya salah, sekadar berkongsi. Selain, apa yang saya faham jika kita menyebut ayat di atas, jika kita tukar kan perkataan "kue" ke "kui", ia berbunyi seperti ini:

Kelambi kui wes dikumbah? = Baju itu dah dibasuh?
selalunya yang saya dengar
Kelambi ney wes dikumbah? = Baju nya dah dibasuh?

Sekadar pernyataan kecil, saya tak mencadangkan ia ditukar, belajar bahasa melayu pun sekolah tak pakai bahasa pasar kan?? =D
Suka site ni, teruskan usaha anda!!

Waalaikumsalam Kamal,
Terima kasih atas keperahatinan anda. Sepatutnya "kui" dan bukannya "kue". Mohon maaf kerana kesilapan tersebut.
Famili Azam Dot Com


Komen 167
Perkara : Cadangan
Khamis, 13 November, 2008 13:28
Daripada: "mhd" <mshat**@gmail.com>

Kalau boleh,sila nyatakan dalam graf piramid macam skala makanan. Penyakt dan ubatan,juga buahan apa, sayuran apa dan herba apa untuk amalan kesihatan buat dalam 3 pakej untuk cegah dan rawat... perlu check dengan pakar dan doktor....tak?. Blog ni bagus... kemas,tak gelabah/tunggu lama....klik aje dapat siaran...

Terima kasih atas cadangan anda, namun sukar juga untuk dilakukan kerana ketiadaan kepakaran tentang hal tersebut dan kami tidak dapat melakukukannya buat masa ini.
Famili Azam Dot Com


Komen 168
Perkara : Teka-teki
Jumaat, 14 November, 2008 17:58
Daripada: "iss" <dark_demon***@yahoo.com>

banyak 2 benda...
benda apa semakin kita
potong semakin tinggi.

Jawapannya seluar panjang kan.... bukankah dah ada teka-teki tersebut dalam laman ini.
Famili Azam Dot Com

Komen 169
Perkara : Koreksi
Sabtu, 15 November, 2008 14:35
Daripada : "widodo" <tjak_do**@yahoo.com>

Sedikit koreksi pada kamus Jawa-Melayu:
Aboh (bengkak) seharusnya abUh, adik seharusnya aDHik, ambekan (bernafas) -> ambeGan, at'hoh (jauh) -> aDoh, at'hus -> aDus, badak (badak) -> badHak, ba'nyu -> banyu tanpa ', bat'tang -> baTHang, bar, mestinya RAMPUNG, bejat -> bejaD, belonjo ditulis belAnjA, belirengen -> Blereng, bioso ditulis BiYAsA, boco -> MACA, bong -> Obong, buto ->butA, bumpet biasanya buntu, beel -> saya belum pernah dengar kata beel dlm bahasa jawa, boyo -> bAyA, budek -> budHeG, bulet -> bunder, bundel -> bundHel, bundas -> bundHas, cedot -> PedHot, cocot -> itu umpatan kasar sekali, jangan dimasukkan kamus.

Cikgu -> itu kan bahasa melayu, yang bener Guru, Caer -> encer, cuil -> cuWil, penulisan oyo, dodo, dino, dudo (yg bener dudHa) dan masih banyak lagi, mestinya pakai a, bukan o

Eleng-> elIng, emben (?) > dina, emplok -> dulang, endas -> itu kasar, yang bener sirah, ethan ->eDan, etok-ethok artinya pura-pura, bukan olok-olok, emboh -> embUh, ether -> IDer, gembelung -> gemBlung, goblok -> gobloG, masih banyak yang keliru, tapi terimakasih atas perhatian Anda pada bahasa jawa

Saudara Widodo, Terima kasih atas keperihatinan anda serta pembetulan yang saudara cadangkan. kemungkinan agak mengelirukan dalam hal ejaan. Namun sebenarnya saya mengeja perkataan berdasarkan dengan ejaan Bahasa Malaysia agar lebih mudah difahami dan disebut. Namun insyaAllah akan saya ubah mengikut keperluan.
Famili Azam Dot Com

Komen 170
Perkara : Teka teki
Rabu, 26 November, 2008 12:51
Sender's name : addin irfan
Sender's Email : asdig***@streamyx.com

Soalan: Sate ape yang paling panas?
Jawapan: Seterika

Soalan: Dalam banyak2 hantu hantu ape yg pandai silat?
Jawapan: HangTuah

Komen 171
Perkara : Kasih Ibu
Khamis, 27 November, 2008 21:11
Sender's name : Fatin Athirah
Sender's Email : qyn_qyn**@yahoo.com

Mengingatkan kasih ibu...
Aku sebak...
Mengingatkan kasih ibu...
Aku menangis...
Mengingatkan kasih ibu...
Aku menjadi pemenung...
Mengingatkan kasih ibu...
Aku merenung portet ibu...
Mengingatkan ibu...
Aku menangis mengenangkan nasibku yang tidak pernah mendapat secebis kasih daripada ibu...

Komen 172
Perkara : Kenangan terindah
Khamis, 4 Disember, 2008 23:48
Sender's name : ccb6444jawa tulin
Sender's Email : cptjaf_6444 [at] yahoo [dot] com

Kalian semua mengamit semula memori indah aku semasa dikampung yang tercinta. kenangan yang pastinya menyentuh naluri dan perasaan yang
tidak dapat dikembalikan lagi saat-saat itu. tersentak dan cukup tersentuh perasaan ini bila pt pinang seribu tercatat dipaparan ini. terima kasih
kepada rakan-rakanku semua. rindu yang tak terungkai dengan kata-kata pada kampungku. thanks a lot.

Komen 173
Perkara: Penderitaanku
Khamis, 4 Disember, 2008 14:23
Sender's name : akulemas
Sender's Email : akulemas***@yahoo.com

Penderitaaan ini bilakah akan berakhir
Kekecewaan ini bilakah titik nokhtahnya
Mengapa perlu kau membiarkan aku
Tersiksa dek sikapmu
Aku jelek melihat dirimu
Pergilah kau dari sisiku
Biarkan aku sendiri
Melalui sisa baki kesedihan
Yang kau tinggalkan
Moga harapan masih ada
Bagiku mengecap sinar bahagia
Pada penghujung sisa-sisa kehidupan ini
Izinkan aku merasai bahagia
Walau untuk sedetik cuma

Komen 174
Perkara: SMS
Rabu, 10 Disember, 2008 14:58
Sender's name : mohd khairi
Sender's Email : Mr.kayyos [at] yahoo [dot] com.my

aku tertarik hati melihat mu..

aku koyak peha mu....

keluarlah lah air di celah nya

sungguh x ku tahan dengan keputihan kulit mu..

ku jilat di setiap dari yg menyetuh mu....

ku kata
LAZAT NYA AYAM KFC NI!!!!

Komen 175
Perkara: Cinta Arisa
Selasa, 3 Februari, 2009 21:44
Sender's name : puteri farah natasya
Sender's Email : laksa_shake [at] yahoo [dot] com

aku sayang dia
seadanya
semahunya
takat ku mampu
aku sayang dia
menjaga hatinya
berada di sisi nya
setiap masa
menjadi peneman yang setia
aku sayang dia
sampai aku mahu
selamanya
menjadi milik dia
kini aku tahu
yang aku
aku
sayang dia

Komen 176
Perkara : What?
Khamis, 9 April, 2009 17:50
Sender's name : amin
Sender's Email : amin.shaharuddin[at]yahoo9dot]com
Referrer : http://www.familiazam.com/hubungi_saya.htm

Peha bertemu peha,
masuk batang keluar air?

jawapannyer.....
mesin tebu ler
mesti korng fikir bukan2...

Komen 177
Perkara : Salam..
Selasa, 14 April, 2009 16:17
Sender's name : Liana
Sender's Email : leyna_052004[at]yahoo[dot]com
Referrer : http://www.familiazam.com/hubungi_saya.htm

Laman saudara adalah sebuah laman yang bagus untuk tatapan umum..merangkumi hampir seluruh aspek kehidupan..juga sebagai sumber rujukan berguna. Saya paling suka baca dan mencuba resipi. Jadi saya minta izin untuk menjadikan sebahagian resipi2 tersebut sebagai himpunan peribadi saya.

Komen 178
Perkara : Sistem Kamus
Khamis, 16 April, 2009 17:33
Sender's name : Hairul
Sender's Email : hairul.a.k [at] gmail [dot]com
Referrer : http://www.familiazam.com/hubungi_saya.htm

Salam, kabare?
Saya anak jawa Muo, kini menetap di Kajang. Laman famili azam ni dah lama saya ikuti/ rujuk.

Komen 179
Perkara : Sugeng Pitepangan.
Rabu, 22 April, 2009 13:54
Sender's name : Setya Amrih Prasaja
Sender's Email : poejangga_saja [at] yahoo [dot] com
Referrer : http://www.familiazam.com/hubungi_saya.htm

Assalamulaikum. Wr.Wb.
Sebelumnya perkenankan saya memperkenalkan diri saya.
saya adalah seorang guru bahasa Jawa di SMA 2 Wonosobo, saya melihat banyak kalangan tertarik belajar bahasa Jawa, namun kadang karena tidak mengetahui tata bahasa serta kaidah penulisannya maka terjadi banyak kesalahan di sana sini, seperti contoh penulisan kata lima tidak ditulis limo,....dst,...untuk itu apabila anda tertarik belajar bahasa Jawa lebih intens dan sesuai kaidah bahasa Jawa saya persilahkan untuk membuka www.smada-zobo.jimdo.com
Maturnuwun, mugiya rahayu ingkang samya pinanggih.

Komen 180
Perkara: Maturnuwun
Khamis, 23 April, 2009
Sender's name : Setya Amrih Prasaja,S.S.
Sender's Email : poejangga_saja [at] yahoo [dot] com
Referrer : http://familiazam.com/hubungi_saya.htm

Maturnuwun wis kersa pinarak nang websiteku,
panjenengan ora mudheng awit basa Jawa sing ana ing website kuwi, basa Jawa sing baku lan standar lan nggunakake undha busuk basa Jawa Krama lan Krama inggil dadi dudu basa Jawa dialek per daerah kaya sing panjenengan sinaoni kuwi
Muka 9:  Komen  161 hingga 180
Ke muka: 1  2  3  4  5  6  7  8  9 10 11 12

Mutiara Kata: "Sabda Rasulullah s.a.w : 'Sesiapa yang tidak menaruh belas kasihan sesama manusia, maka Allah juga tidak akan menaruh belas kasihan terhadapnya"


Mahukah Anda mengurangkan Bil Elektrik Anda antara 10% ~ 40% setiap Bulan

Ketahui Caranya Menurunkan Bil Elektrik Dngan Mudah Tanpa Menggunakan Sebarang Alat.

 
NOTIS
Pengunjung dibenarkan untuk mengambil sebarang bahan dari laman ini sebagai perkongsian maklumat
dengan syarat seperti di bawah:
1-Meletakkankan Sumber: http://familiazam.com pada setiap dokumen yang telah di copy.
2-Copy & upload images ke hosting anda sendiri atau free hosting jika bertujuan untuk disiar di blog sendiri.
3-
Menghubungi kami [email, borang, whatsapp atau sms] memohon izin adalah sikap dan jalan terbaik.
 
 
  MENU UTAMA
 
 
  IKLAN BERBAYAR
 
 
  IKLAN BERBAYAR
RAWATAN, PERUBATAN, PERSILATAN & KEMAKRIFATAN

Kami BUKAN Tok Bomoh, Pak Dukun atau pun Pak Ustaz. Kami hanyalah insan biasa seperti anda. Kami menyediakan rawatan bagi segala permasalahan berkaitan dengan gangguan jin atau sakit misteri seperti:

Gangguan Saka, Terkena Sihir, Pulih Rumah, Pulih Kedai, Rawatan Terkena Santau, Berbagai Masalah Berkaitan Ilmu Hitam.
Serta:
Membersih Dan Menyucikan Hati, Rawatan Pemulihan Dadah, Masalah Perhubungan Suami-isteri Dan Penyakit Fizikal.

Untuk Rawatan Dan Belajar Ilmu Kenal Diri Sila Hubungi:
 

Md Hatta Yusof
Call  Me / Whatsapp Me / SMS Me
 
Laman Web: http://kenal-diri.net
 
 
  PROGRAM MY REZEKI
Salam Sejahtera & Salam Silaturrahim.

Selalu bermasalah tak cukup duit?
Hutang PTPTN sudah tertunggak?
Cukai jalan dan insuran dah nak mati?
Duit poket sudah menipis?
Teringin nak tukar motorsikal?
Teringin nak tukar kereta?

Nak cari duit lebih.
Sila daftar PERCUMA di link berikut:
familiazam.com/myrezki

Saya akan tunjuk cara menjana pendapatan dengan mudah tanpa susah payah nak cari orang dan menjual produk...
Rebutlah peluang yang mungkin hanya datang sekali seumur hidup.
 
 
 

Proudly powered by WordPress

Kemaskini Akhir: 12 October 2017 07:44 PM