PADAH MULUT CELUPAR

 Laman Utama > Galeri > Nukilan > Macam Macam Ada > Misteri > Padah Mulut CeluparSUDAH banyak kali Sidek menasihati Leman supaya jangan suka cakap besar dan bermulut celupar ketika bekerja menjaga enjin pam air yang disalurkan untuk menyiram pokok anak sawit di tapak semaian. Bagi Sidek, tiada gunanya bercakap besar dan bermulut celupar terhadap hantu atau syaitan. Jika tersilap cakap, ia boleh membawa padah kepada diri sendiri.
www.familiazam.com
Sewaktu bersekolah dulu, Sidek pernah mendengar kata-kata yang diucapkan seorang ustaz bahawa hantu atau syaitan adalah makhluk yang wujud secara ghaib dan kewujudannya ada diterangkan dalam al-Quran.

Namun, yang jelas Leman bukan mudah makan nasihat. Enjin pam air itu terletak dalam sebuah bangsal beratap zink kira-kira dua kilometer dari rumah tempat tinggal pekerja ladang.
www.familiazam.com
Sidek menjaganya pada sebelah malam, manakala Leman pada siang. Oleh kerana siang ada perkerja lain bekerja di tapak itu, Leman tidak berasa takut.

Disebabkan inilah, Leman celupar mulutnya dan suka bercakap besar. Lebih teruk lagi, dia suka menakut-nakutkan Sidek.

Bagi Sidek, dia bukan macam Leman. Orangnya peramah dan sukar mendengar dia mengutuk orang atau mencaci-cerca siapa saja. Dia juga tidak suka cakap besar. Jadi, tiada sebab kenapa dia perlu takut dengan makhluk Allah itu.
www.familiazam.com
Bahkan, buku kecil mengandungi surah Yasin serta doa sentiasa ada bersamanya ketika bekerja menjaga enjin pam air itu. Dia rajin membaca surah Yasin sementara mata mengantuk.

Sidek percaya makhluk Allah yang ditugaskan untuk menggoda dan menyesatkan manusia tidak berani menghampiri orang yang membaca al-Quran dan sentiasa berdoa kepada Allah meminta perlindungan dariNya.

Walaupun Sidek sempat bersekolah setakat darjah enam, ilmu yang ada cukup untuk menjadi panduan hidup serta bersyukur dengan kerja yang dilakukan. Ini kerana kerja itu sesuai bagi orang yang tidak berkelulusan tinggi sepertinya.
www.familiazam.com
“Macam mana semalam dek? Ada tak hantu kacau kau? Kalau ada, kau panggil aje aku, nanti aku pulas telinganya,” kata Leman ketika mengambil alih tugas daripada Sidek suatu pagi.

“Alhamdulillah, aku tak ada apa-apa. Aku sentiasa berdoa kepada Allah supaya dijauhi daripada gangguan makhluk penggoda itu. Setakat ini tiada masalah lagi,” balas Sidek berlalu pergi meninggalkan Leman yang macam terpinga-pinga.

Sebelum ini Sidek dengar, ada pekerja yang menjaga enjin pam air itu diganggu. Ramai pekerja yang ditugaskan menjaga enjin pam air itu meminta majikan menukar mereka ke bahagian lain. Ada juga yang sanggup berhenti kerja kerana tidak tahan.

Antara gangguan yang mereka alami ialah pekerja yang tidur pada malam itu diangkat dari bangsal dan diletak dipinggir hutan berdekatan. Ada juga cerita menyatakan dada mereka ditekan oleh makhluk itu.
www.familiazam.com
Kira-kira jam 11 pagi selepas mengambil alih tugas daripada Sidek pada pagi itu, Leman yang ada di bangsal enjin pam air itu berasa sangat mengantuk. Ketika itu, pekerja lain berehat di tapak semaian.

Leman tertidur di bangsal itu. Kira-kira jam 2.30 petang, pekerja di tapak semain itu mula pulang. Sebelum pulang, pemandu traktor mengangkat pekerja untuk pulang ke bangsal enjin pam air itu.

Pemandu berkenaan menyangka Leman sudah pulang kerana dia tidak kelihatan di bangsal itu.
www.familiazam.com
Kira-kira jam enam petang, isteri Leman pergi ke rumah Sidek untuk bertanya kenapa suaminya belum pulang lagi.

Sidek mengesyaki sesuatu yang buruk berlaku kepada kawannya. Dia mengajak seorang ‘mandor’ yang menjaga pekerja tapak semaian dan beberapa pekerja lain mencari Leman di bangsal berkenaan.

Sebaik sampai di bangsal enjin pam air itu, Sidek segera mencari Leman. Dia terkejut melihat Leman di atas bumbung bangsal.
www.familiazam.com
Bagaimanapun, Leman sudah sedar daripada tidur tetapi tidak dapat turun dari bumbung bangsal.

Sidek kemudian mencari tangga kayu yang ada di sekitar bangsal untuk menurunkan Leman yang berwajah pucat kerana ketakutan.

Oleh: Shamsudin Husin
Harian Metro

Mutiara Kata: "Doa memberikan kekuatan pada orang yang lemah, membuat orang tidak percaya menjadi percaya dan memberikan keberanian pada orang yang ketakutan"


Rahsia Menjana Pendapatan Lumayan Dengan Rumah Lelong

Ketahui Cara Sebenar Membeli Hartanah Lelong Dan Teknik Menjana Keuntungan Menerusinya.

 
NOTIS
Pengunjung dibenarkan untuk mengambil sebarang bahan dari laman ini sebagai perkongsian maklumat
dengan syarat seperti di bawah:
1-Meletakkankan Sumber: http://familiazam.com pada setiap dokumen yang telah di copy.
2-Copy & upload images ke hosting anda sendiri atau free hosting jika bertujuan untuk disiar di blog sendiri.
3-
Menghubungi kami [email, borang, whatsapp atau sms] memohon izin adalah sikap dan jalan terbaik.
 
 
  MENU UTAMA
 
 
  IKLAN BERBAYAR
 
 
  IKLAN BERBAYAR
RAWATAN, PERUBATAN, PERSILATAN & KEMAKRIFATAN

Kami BUKAN Tok Bomoh, Pak Dukun atau pun Pak Ustaz. Kami hanyalah insan biasa seperti anda. Kami menyediakan rawatan bagi segala permasalahan berkaitan dengan gangguan jin atau sakit misteri seperti:

Gangguan Saka, Terkena Sihir, Pulih Rumah, Pulih Kedai, Rawatan Terkena Santau, Berbagai Masalah Berkaitan Ilmu Hitam.
Serta:
Membersih Dan Menyucikan Hati, Rawatan Pemulihan Dadah, Masalah Perhubungan Suami-isteri Dan Penyakit Fizikal.

Untuk Rawatan Dan Belajar Ilmu Kenal Diri Sila Hubungi:
 

Md Hatta Yusof
Call  Me / Whatsapp Me / SMS Me
 
Laman Web: http://kenal-diri.net
 
 
 

Proudly powered by WordPress

Kemaskini Akhir: 10 March 2018 10:05 PM