PEDOMAN UNTUK IBU BAPA

 Laman Utama > Galeri > Galeri Islam > Laman Pedoman > Pedoman Untuk Ibubapa"Anak sepatutnya dididik dengan kaedah 80% belaian positif dan 20% belaian negatif. Malangnya ibubapa kerap menggunakan kaedah negatif yang membenamkan kehebatan anak.
 www.familiazam.com
"Layanilah anak-anak sebagai kanak-kanak. Usah mengharapkan mereka melakukan kerja atau tugas sehebat prestasi ibu-bapa. Nilai kemampuan mereka sesuai dengan peringkat umur."

"Suami yang tidak mahu terima isteri, seadanya akan mudah membenci dan menyalahkannya walaupun perkara remeh. Berlapang dada dan terimalah isteri sebagai teman untuk segala-galanya"
www.familiazam.com
"Usah bercakap bagu pihak anak kiranya ada orang bercakap dengan mereka, kerana ia akan menghilangkan keyakinan diri mereka berbicara. Latihlah mereka berbicara dengan sopan."
www.familiazam.com
"Antara umur satu hingga tujuh belas tahun, setiap anak akan terima sekitar148 000 kali teguran negatif. Teguran tersebut akan memberi kesan buruk pada perlakuan anak kelak."
www.familiazam.com
"Nyatakan rasa sayang pada anak supaya mereka yakin bahawa mereka dicintai walaupun ketika dimarahi. Usah timbulkan rasa ketakutan yang berpanjangan dalam diri mereka."
www.familiazam.com
"Sekali-sekala jika anak-anak bertengkar atau berbalah sebaiknya usah campurtangan. Biar mereka cuba selesaikan sendiri supaya kepimpinan dapat dipupuk sejak kecil lagi."
 www.familiazam.com
"Anak-anak yang kurang bijak sebenarnya bukan kerana sifat mereka, tetapi kerana mereka melakukan perkara yang kurang bijak. Samalah seperti anak yang bijak melakukan perkara yang bijak."  
www.familiazam.com
"Biarkan anak berdikari. Kalau anak silap memakai kasut, puji dahulu kemudian beritahu akan kesilapannya. Gunakan hikmah dalam teguran supaya mereka boleh terimanya."
www.familiazam.com
"Ajarkan anak tiga hubungan: SOLAT sebagai pengubung dengan Allah, SELAWAT sebagai penghubung dengan Nabi,serta SILATURRAHIM sebagai penghubung sesama manusia".

"Ajarkan anak-anak supaya berani menanggung risiko apabila ia gagal berbuat sesuatu atau terjatuh setelah ia mencuba katakan seperti, BIASALAH TU, HERO MESTI TAHAN SAKIT"
wwww.familiazam.com
"Bezakan anak dengan perbuatannya. Apabila pukul anak beritahu mengapa ia dipukul kerana berbuat salah. Bukan kerana membenci dirinya, tapi perbuatannya".
www.familiazam.com
"Tujuan utama mendidik anak adalah supaya mereka beribadah kepada Allah, ikhlas keranaNya terhindar daripada bahatya syirik dan selamat daripada fitnah api neraka".
www.familiazam.com
"Kiranya kita mengetahui anak bercakap dusta, jangan sengaja memerangkapnya dengan pelbagai soalan. Cara demikian mengajar mereka berdusta dengan lebih banyak lagi".

Sumber: Melanggan dari Hotlink/Maxis
Diterbitkan pada: 15 Julai 2004

Mutiara Kata: "Walau siapa pun kita, walau sehebat mana pun kita, walau berjaya setinggi langit pun. Tanpa doa dan restu si ibu yang melahirkan kita, maka tiadalah keberkatan hidup"


Anda Minat Menulis? Usah Lagi Sia-siakan Hasil Penulisan Anda!

Tahukah Anda? Anda boleh menjana pendapatan sampingan sehingga empat angka sebulan dengan hanya menulis?

 
NOTIS
Pengunjung dibenarkan untuk mengambil sebarang bahan dari laman ini sebagai perkongsian maklumat
dengan syarat seperti di bawah:
1-Meletakkankan Sumber: http://familiazam.com pada setiap dokumen yang telah di copy.
2-Copy & upload images ke hosting anda sendiri atau free hosting jika bertujuan untuk disiar di blog sendiri.
3-
Menghubungi kami [email, borang, whatsapp atau sms] memohon izin adalah sikap dan jalan terbaik.
 
 
  MENU UTAMA
 
 
  IKLAN BERBAYAR
 
 
  IKLAN BERBAYAR
RAWATAN, PERUBATAN, PERSILATAN & KEMAKRIFATAN

Kami BUKAN Tok Bomoh, Pak Dukun atau pun Pak Ustaz. Kami hanyalah insan biasa seperti anda. Kami menyediakan rawatan bagi segala permasalahan berkaitan dengan gangguan jin atau sakit misteri seperti:

Gangguan Saka, Terkena Sihir, Pulih Rumah, Pulih Kedai, Rawatan Terkena Santau, Berbagai Masalah Berkaitan Ilmu Hitam.
Serta:
Membersih Dan Menyucikan Hati, Rawatan Pemulihan Dadah, Masalah Perhubungan Suami-isteri Dan Penyakit Fizikal.

Untuk Rawatan Dan Belajar Ilmu Kenal Diri Sila Hubungi:
 

Md Hatta Yusof
Call  Me / Whatsapp Me / SMS Me
 
Laman Web: http://kenal-diri.net
 
 
 

Proudly powered by WordPress

Kemaskini Akhir: 10 March 2018 10:05 PM